Skip to main content

Ostatnio dodane

14-04-2021

Wielkanoc w Lizbonie.

Podróżowanie w dzisiejszych czasach z wiadomych przyczyn jest ograniczone, ale Centralna Dietetyka znalazła na to sposób! 7 marca rozpoczęło się wyzwanie „Wielkanoc w Lizbonie”, którego celem było wspólne piesze pokonanie dystansu 2986 kilometrów, tak by na Niedzielę Wielkanocną dotrzeć z Krakowa do Lizbony i cieszyć się portugalskim słońcem. Wyzwanie polegało na tym, że każda osoba […]

Czytaj więcej

11-02-2021

Tłusty Czwartek

Czy Wy również świętujecie Tłusty Czwartek ? My uważamy, że w ten dzień można, a wręcz należy 🙂 zrobić odstępstwo od wszelkich diet, które stosujemy na co dzień pracując nad naszą sylwetką. „Zdrowa głowa” i zdrowe podejście jest równie ważne, co zdrowe ciało. Jeśli macie ochotę na pączka, to po prostu go zjedzcie bez wyrzutów […]

Czytaj więcej

21-12-2020

Noworoczne przysmaki z Czeczeni.

O Nowym Roku obchodzonym w Czeczeni opowiada Rita Bazhaev, która na co dzień mieszka w Warszawie i pracuje jako kierownik operacyjny, w szpitalu Wolskim. Rita jest kulinarnym Mistrzem i uwielbia gotować . Jej ulubionym noworocznym przysmakiem jest „Czepaldź”, czyli placuszki z nadzieniem serowo-szczypiorkowym. Dla tych, co lubią eksperymentować w kuchni, przekazujemy przepis na to tradycyjne […]

Czytaj więcej

21-12-2020

Tradycja obchodzenia Wigilii na Śląsku.

Czy słyszeliście o tradycji wkładania łuski z wigilijnego karpia do portfela na szczęście? Na śląsku na kolację Wigilijną przygotowuje się własnoręcznie lepione uszka do barszczu, a do tego jednego „wyjątkowego” wkłada się grosik. Osobie, która trafi na pieniążek, będzie się powodzić w przyszłym roku. Ślązacy wierzą, że jaka Wigilia, taki cały rok, dlatego dużą uwagę […]

Czytaj więcej