O Nowym Roku obchodzonym w Czeczeni opowiada Rita Bazhaev, która na co dzień mieszka w Warszawie i pracuje jako kierownik operacyjny, w szpitalu Wolskim.
Rita jest kulinarnym Mistrzem i uwielbia gotować .
Jej ulubionym noworocznym przysmakiem jest “Czepaldź”, czyli placuszki z nadzieniem serowo-szczypiorkowym.
Dla tych, co lubią eksperymentować w kuchni, przekazujemy przepis na to tradycyjne czeczeńskie danie:
Składniki:
CIASTO:
0,5 L kefiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
60 dag mąki pszennej (tortowej)
NADZIENIE:
0,5 kg sera twarogowego tłustego
1 jajko
szczypiorek, ilość wedle upodobań
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę, Odstawiamy na 10 minut. Składniki nadzienia łączymy ze sobą, tworząc coś w rodzaju farszu. Następnie wyrobioną masę, dzielimy na osiem równych kuleczek. Każdą kuleczkę faszerujemy nadzieniem, a następnie wałkujemy, tworząc placuszki.
Smażymy na patelni z obu stron- bez dodatku oleju.
Smacznego!
Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Ritą pod linkiem:
https://www.facebook.com/101640888146548/videos/220083632945233